Tuinteam

Handen in de aarde

Zaaien, snoeien, wieden en oogsten: het zijn werkzaamheden die over de hele wereld plaatsvinden. Ook als we elkaars taal niet spreken, vinden we hierin herkenning en verbinding. Het is een ongedwongen manier om kennis te maken en om dichter bij elkaar te komen. In de tuin werken we daarom soms zonder woorden. Tegelijkertijd proberen we ook zoveel mogelijk te oefenen met de Nederlandse taal.

In de Beemster Wereldtuin verbouwen en kweken we onder andere:

  • Bloemen (goudsbloemen, dahlia’s, zonnebloemen, tulpen, cosmea, zinnia’s, pioenrozen)
  • Groenten (pompoenen, courgettes, tuinbonen, sperziebonen, sla, snijbiet, radijs, kapucijners, erwten)
  • Fruit (bessen, pruimen, frambozen)
  • Kruiden (bieslook, munt, peterselie, dragon, komkommerkruid en nog veel meer!)

De oogst komt rechtstreeks van het Beemsterland en wordt gebruikt voor de Wereldlunch met deelnemers en gasten, de verkoop van verse groentetassen en fleurige veldboeketten.

Van begin maart tot begin december werken we op dinsdag en donderdag in de bloemen- en groentetuinen. Er heerst altijd een gezellige bedrijvigheid in de Wereldtuin. Het samenwerken geeft structuur, vergroot het gevoel van eigenwaarde en geeft energie en moed om zelf initiatieven te nemen en te ontwikkelen.

Vers en lokaal

In de Beemster Wereldtuin geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel dat met respect voor de mens en onze natuur is gegroeid. Daarom gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest en werken we volgens de principes van de permacultuur.

Voor wie?

In de bloemen- en groentetuin werken vrouwen met een migratieachtergrond en vrouwen met een Nederlandse achtergrond die behoefte hebben aan een zinvolle dagbesteding, van de natuur houden en aansluiting zoeken bij andere vrouwen. Tijdens de werkzaamheden aan de tuin dragen we kennis aan elkaar over en hebben we een speciaal oog voor het ontwikkelen van (verborgen) talenten en ambities.

Maak ook kennis met:

Keukenteam
Kunstatelier
Naaiatelier