Interview Don Bijl-Fleur Dejong

Per 1 januari 2022 is de fusie tussen Purmerend en Beemster een feit. Twee gemeenten zijn één, maar elk met hun eigen identiteit. In een reeks interviews met diverse Beemsterlingen probeer ik hen beter te leren kennen en erachter te komen wat de Beemster nou precies de Beemster maakt.

Een Brabander in de Beemster, zo omschrijft Fleur zichzelf. Ze is projectleider bij de Beemster Wereldtuin in Westbeemster. Een maatschappelijk initiatief in de tuin van de kerk, waar vrouwen elkaar helpen en waar iedereen welkom is om te komen genieten van al het moois en lekkers dat voortkomt uit de Beemster klei. Aan Fleurs tongval hoor ik inderdaad dat ze oorspronkelijk ergens anders vandaankomt. Maar ze is inmiddels goed geworteld in Beemster en in Purmerend, waar ze woont.

Rustgevend groen

We spreken elkaar op een zonovergoten ochtend, middenin het rustgevende groen van de Beemster Wereldtuin. Zo’n 50 meter bij ons vandaan stoken vrouwen het vuur op voor de warme lunch die later geserveerd wordt. Fleur vertelt hoe ze bij de Wereldtuin terecht is gekomen: ‘Na mijn studie culturele antropologie in Nijmegen, volgde ik eerst een cameraopleiding in Amsterdam. Via-via kwam ik in Purmerend terecht bij het Woonkollektief. In Purmerend ging ik daarna werken bij Fiolet Taaltrainingen, waar ik kennismaakte met NT2-onderwijs (Nederlands als tweede taal). Daar ben ik mij toen gaan specialiseren in lesgeven aan inburgeraars en analfabeten. Kennis die nu in de Wereldtuin goed van pas komt.’

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
XXXS
XXS
XS
SM
MD
LG
XL
XXL