Deelnemers en vrijwilligers

De Beemster Wereldtuin is een inspirerende omgeving. Mensen met verschillende culturele en sociale achtergronden ontmoeten elkaar, werken samen en leren van elkaar. De vrouwen die de Wereldtuin organiseren (de vrijwilligers of ‘coaches’) en de vrouwen die deelnemen (de deelnemers) zijn zowel geboren en getogen in Nederland als afkomstig uit alle windstreken van de wereld. Een prachtige, kleurrijke en inclusieve samenwerking!

Meedoen als deelnemer

Tijdens een 8 tot 12 weken durend project word je ontvangen door onze coaches en de andere deelnemende vrouwen. Iedere dinsdag en donderdag ontmoeten we elkaar van 10:00 uur tot 15:00 uur in de Beemster Wereldtuin in het Noord-Hollandse Westbeemster. We werken in onze Wereld Bloemen- en Groentetuin, in onze Wereld Keuken of in ons Kunstatelier en Naaiatelier. Tussen de middag lunchen we samen. Tijdens de gezamenlijke maaltijden en activiteiten delen we ervaringen, verhalen en gerechten.

Bij ons werk je op eigen wijze en tempo aan je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt met andere deelnemers oefenen met de Nederlandse taal, maar ook praktische dingen leren in onze tuin, keuken en ateliers. En wij leren weer graag van jouw kennis en ervaring met planten, dieren, voedsel, gereedschap en het maken van kunst! Wij geven jou de ruimte en aandacht om je talenten te ontwikkelen en je stem te laten horen. Door samen te werken willen we niet alleen je gevoelens van eigenwaarde versterken, maar ook zorgen voor een nieuwe oriëntatie op het leven ‘na de Wereldtuin’. Met onze kennis en netwerk kunnen we je ook informeren over nieuwe stappen ten aanzien van scholing, participatie en training tot werk.

Meedoen als vrijwilliger

Stichting de Wereldtuin is een welzijnsorganisatie die vrouwen met een migratie-achtergrond verbindt met Nederlandse vrouwen. Met een team enthousiaste en maatschappelijk betrokken vrouwen – onze ‘coaches’ – zorgen we ervoor dat in onze Wereld Bloementuin en Groentetuin, onze Wereldkeuken, het Kunstatelier en het Naaiatelier alle klussen geklaard worden. Dat doen we met opgestroopte mouwen en heel veel creativiteit! Dus als je vraagt: wat voor soort vrijwilligers hebben jullie nodig? Dan is ons antwoord: denkers en doeners met tijd én het hart op de juiste plek.

Lijkt het je wat?

Stuur dan een mail met je contactgegevens naar projectleider Fleur Dejong: welkom@debeemsterwereldtuin.nl. Of bel of app naar: 06-51079750. Fleur neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op voor een intakegesprek.

Van maart tot december ontmoeten we elkaar iedere week in de tuin, op dinsdag en donderdag van 10:00 tot 15:00 uur (behalve tijdens schoolvakanties). Deelname is voor iedereen gratis.

Wat ga je doen?

Of je nu deel uitmaakt van ons Tuinteam, Keukenteam of Team Atelier: je aanwezigheid en bijdrage is van onschatbare waarde. We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar welke activiteiten er zijn. Daarom hebben we een kort – en natuurlijk geheel onvolledig – overzicht gemaakt.

Activiteiten Bloemen- en Groentetuin

 • Zaaien en oogsten van bloemen, groenten en kruiden
 • Bewerken van de grond
 • Wieden van onkruid
 • Samenstellen van boeketten en groentetassen

De fijne Beemsterklei zorgt voor een vruchtbare bodem, dus het lijstje is lang niet compleet!

Activiteiten Keuken

 • Koken met de biologische oogst uit de groentetuin
 • Aankleden van de tafels voor de gezamenlijke maaltijd
 • Ontvangen van bezoekers en gasten en rondleidingen geven
 • Bereiden van huisgemaakte limonade, jam, chutney, zalf, olie en thee

Activiteiten Kunstatelier

 • Tekenen, schilderen, kleien, mozaïeken, collages maken
 • Werken aan gezamenlijke of individuele kunstprojecten
 • Workshops volgen of geven
 • Organiseren van Wereldtuin-exposities voor dorpsbewoners, vrienden, bezoekers en sponsoren

Activiteiten Naaiatelier

 • Werken aan naai- en handwerkprojecten
 • Workshops volgen of geven
 • Werken aan gezamenlijke of individuele kunstprojecten
 • Organiseren van Wereldtuin-exposities voor dorpsbewoners, vrienden, bezoekers en sponsoren

Vervoer

Vanaf Purmerend rijdt EBS buslijn 416 naar Westbeemster (1 keer per 1,5 uur). Laat de buschauffeur weten dat je wilt uitstappen op het Kerkplein, dan stopt hij ook bij deze halte. De Beemster Wereldtuin ligt direct achter de Joannes de Doperkerk.
Vanaf het Kerkplein in Westbeemster rijdt bus 416 om de 1,5 uur terug naar Purmerend.

Op dinsdag en donderdag rijden wij ook met een huurbusje naar de Beemster Wereldtuin. We vertrekken om 9:30 uur vanaf de Rabobank in Purmerend (Wielingenstraat 2). Om 15:00 uur rijden we weer terug. Wil je gebruik maken van ons vervoer? Ook dan is aanmelding van tevoren noodzakelijk.